Met wie werken we samen?

 

1.1.1      CENTRUM VOOR LEERLINGENBEGELEIDING (CLB)

Het CLB werkt vraaggestuurd. Het vertrekt vanuit vastgestelde noden, vragen van de leerling, de ouders of de school. Je kunt rechtstreeks contact opnemen met het CLB om hulp te vragen. Het CLB werkt gratis en discreet.

De school werkt samen met het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB):

Als wij aan het CLB vragen om een leerling te begeleiden, dan doet het CLB een begeleidingsvoorstel naar je kind. Het CLB zet de begeleiding enkel voort als jullie daarmee instemmen. Een minderjarige leerling kan zelf instemmen als hij voor zichzelf kan inschatten wat goed voor hem is (= bekwame leerling). Vanaf de leeftijd van 12 jaar vermoedt de regelgever dat een kind zelfstandig kan beslissen om in te stemmen met de CLB-begeleiding.

Wij als school hebben recht op begeleiding door het CLB. Het CLB begeleidt ons door:

  • bepaalde problemen of onregelmatigheden in het beleid van de school te signaleren;
  • ons op de hoogte te brengen van bepaalde behoeften van leerlingen;
  • ons versterking aan te bieden bij problemen van individuele leerlingen of een groep leerlingen.

Wij wisselen op contactmomenten enkel die gegevens uit die nodig zijn voor de begeleiding op school. Je geeft toestemming bij het doorgeven van informatie verzameld door het CLB. Het CLB legt voor elke leerling die het begeleidt één dossier aan. De CLB-medewerker houdt daarbij rekening met zijn beroepsgeheim en de bescherming van de privacy. Voor meer informatie over de inhoud van het CLB-dossier en over de procedure om toegang of een kopie te bekomen, kun je contact opnemen met het CLB waarmee wij samenwerken.

JOUW CLB:

VCLB AMi1  hoofdzetel

Mgr. Donchelei 9

2290 Vorselaar

 

Tel             014/ 50 74 00

Website    www.clb-ami1.be

Mail           vorselaar@clb-ami1.be      

 

VCLB AMi1 vestiging Zoersel

Bethaniënlei 6B

2980 Zoersel

 

Tel             03/380 38 00

Website    www.clb-ami1.be

Mail           zoersel@clb-ami1.be

Toegankelijk voor publiek : 9:00 tot 12:00 u   13:00 tot 16:00u.    Op maandag (Vorselaar) en donderdag  (Zoersel) tot 19 uur.

Als deze openingsuren voor jou echt niet haalbaar zijn, dan zoeken we flexibel naar een afspraak buiten de openingsuren.

Sluitingperiodes:

  • tijdens de weekends
  • tijdens de wettelijke feestdagen
  • tijdens de kerstvakantie; 2 dagen geopend (zie website)
  • tijdens de paasvakantie; 2 dagen geopend (zie website)
  • tijdens de zomervakantie: gesloten van 13 juli tot en met 15 augustus
  • mogelijk bijkomende sluitingsdagen (bv. brugdagen): zie website

 

 

 

 

We zijn er voor leerlingen, ouders en school. Gratis. We werken op verschillende vlakken samen met de school, maar we behoren er niet toe. Je kind kan dus gerust los van de school bij ons terecht. Je kan terecht bij het CLB dat samenwerkt met de school waar je kind ingeschreven is.

WAARVOOR KAN JE BIJ ONS TERECHT?

  • als je kind ergens mee zit of zich niet goed in zijn vel voelt;
  • als je kind moeite heeft met leren;
  • voor hulp bij studie- en beroepskeuze;
  • als er vragen zijn over de gezondheid van je kind, lichaam... ;
  • als je kind vragen heeft rond seks, vriendschap en verliefdheid;
  • met vragen over inentingen.

Een deel van wat we doen is verplicht.
Je kind moet naar het CLB...

  • op medisch onderzoek;
  • als het te vaak afwezig is op school (leerplicht);
  • voor een overstap naar het buitengewoon onderwijs;
  • om vroeger of net later aan de lagere school te beginnen;
  • bij een niet zo voor de hand liggende instap in het eerste leerjaar A of B van het secundair onderwijs.
  • 1ste kleuterklas

OP ONDERZOEK: HET MEDISCH CONSULT

 

3 / 4 jaar

  • 1ste lagere school

6 / 7 jaar

  • 4de lagere school

9 / 10 jaar

  • 6ste lagere school

12 / 13 jaar

  • 3de secundair

14 / 15 jaar

Elke leerling moet verschillende keren op onderzoek bij de CLB-arts en verpleegkundige. De meeste onderzoeken zijn verplicht. In het gewoon onderwijs is dat in vaste leerjaren. In het buitengewoon onderwijs en ook in de centra voor leren en werken of een erkende vorming is dat op leeftijden. Tijdens het onderzoek mag je kind aan de verpleegster en de dokter altijd vragen stellen. Je kan ook met de dokter een afspraak maken op een later tijdstip. Je kan de onderzoeken door een andere arts laten uitvoeren, maar daar zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Die vraag je best aan je CLB.

 

INENTINGEN

 

Welke inentingen kan je krijgen?

Het CLB biedt gratis inentingen aan. Daarbij volgen we het vaccinatieprogramma dat door de overheid is aanbevolen.

 

Om ingeënt te worden moeten de ouders toestemming geven.

  • 1ste lagere school

6 / 7 jaar

Polio (Kinderverlamming), Difterie (Kroep), Tetanus (Klem), Kinkhoest

  • 5de lagere school

10 / 11 jaar

Mazelen, Bof (Dikoor), Rubella (Rode hond)

 

  • 1ste secundair

12 / 13 jaar

Baarmoederhalskanker 2x (ook jongens)

  • 3de secundair

14 / 15 jaar

Difterie, Tetanus, Kinkhoest

CLB-DOSSIER

Het CLB maakt voor elke leerling een multidisciplinair dossier (= CLB-dossier) aan van zodra een leerling een eerste keer is ingeschreven in een school. Als je kind van een school komt die samenwerkt met een ander CLB, zal het CLB-dossier 10 werkdagen na de inschrijving bezorgd worden aan ons CLB. Jij hoeft daar zelf niets voor te doen. Bij een inschrijving voor een volgend schooljaar wordt het dossier pas na 1 september overgedragen.

Als je niet wil dat het dossier van je kind wordt overgedragen, moet je dat binnen een termijn van 10 werkdagen na de inschrijving schriftelijk laten weten aan je vorige CLB. Je kan het adres van dat CLB bekomen bij de hoofdzetel van de CLB of in één van de vestigingen van het VCLB Ami 1.

Je kunt je echter niet verzetten tegen het overdragen van identificatiegegevens en gegevens in het kader van de verplichte begeleiding van leerlingen met leerplichtproblemen en gegevens in het kader van de systematische contacten. Ook tegen de overdracht van een gemotiveerd verslag of verslag kun je je niet verzetten. In principe worden gemotiveerde verslagen en verslagen bijgehouden in IRIS-CLB online.

Je kunt je ook niet verzetten tegen:

  • de begeleiding van spijbelgedrag;
  • collectieve medische onderzoeken of preventieve gezondheidsmaatregelen voor besmettelijke ziekten;
  • de hoger vermelde signaalfunctie en de ondersteuning van het CLB aan de leraren op school bij problemen van individuele leerlingen of een groep leerlingen.

Als je bij een verplicht medisch onderzoek bezwaar hebt tegen een bepaalde medewerker van het CLB, kun je een aangetekende brief sturen naar de directeur van het CLB. Je moet dan wel binnen een termijn van 90 dagen dat medisch onderzoek laten uitvoeren door een andere CLB-medewerker of door een andere arts. In dat laatste geval moet je wel zelf de kosten betalen. Je bezorgt binnen 15 dagen na de datum van het onderzoek daarvan een verslag aan de bevoegde CLB-arts van het CLB dat onze school begeleidt.

EN LATER?

We houden het dossier van je kind minstens 10 jaar bij , te tellen vanaf de laatste CLB-tussenkomst.  Daarna wordt het vernietigd.

EEN KLACHT?

Heb je een klacht, dan luisteren we daar graag naar. Elk CLB heeft een vaste werkwijze om klachten te behandelen. Dat garandeert dat elke klacht de nodige aandacht krijgt en met zorg behandeld wordt. De procedure kan je vragen aan je CLB-medewerker of de directeur van je CLB en vind je terug op onze website. 

 

1.1.2      ONDERSTEUNINGSNETWERK

Heeft je kind een gemotiveerd verslag of een verslag gekregen van het CLB na het doorlopen van een handelingsgericht traject, dan kunnen wij ondersteuning aanvragen bij het ondersteuningsnetwerk. Een ondersteuningsnetwerk is een samenwerking tussen scholen uit het gewoon onderwijs met scholen uit het buitengewoon onderwijs, samen met het CLB en de pedagogische begeleidingsdiensten. Onze school is aangesloten bij het ondersteuningsnetwerk: VOKAN (meer info op onze schoolwebsite)

De ondersteuning is leerling-, leraar- en schoolteamgericht. Ondersteuners pakken samen met het lerarenteam de ondersteuningsnoden aan. Je kunt niet rechtstreeks ondersteuning aanvragen bij een ondersteuningsnetwerk. Dat verloopt steeds via de school.

Voor algemene vragen over ondersteuning en specifieke vragen over ondersteuning van je kind kun je terecht op hun website: www.vokan.be